Vi har i de senere år set en del spændende danske forsøg på at kombinere øllens verden med destillerede spiritus typer. Krydsningen af lagringsfade mellem forskellige destillater har en lang historie, men at krydse dem med øl er langt yngre. Idéen er på papiret god men den store forskel i alkoholstyrke kan gøre det svært at få de ønskede smage fra begge verdener til at optræde ligeværdigt.
En af de mere legendariske fadlagrede øl er Mikkeller George! Bourbon Edition der på elegant vis har kombineret den oprindelige tunge imperial stout med sødmen og varmen fra bourbon. Resultatet er en helstøbt øl med ufattelig mundfylde, der har en uimodståelig lakrids og chokolade maltbase samt en meget cremet konsistens.
Mikkeller har efterhånden en finger med i spillet i en uoverskuelig palette af produkter lige fra chilisovs til alverdens alkoholtyper. At der derfor også måtte komme destilleret spiritus med smagsnoter fra øl er ikke overraskende. En relativ ny lancering er rommen Mikkeller X fra Phantom Spirits. En 4-års Guatemala rom lagret på bourbon-fade er som navnet angiver blevet efterlagret på tønder brugt til Mikkeller X, en imperial stout.
Øllen Mikkeller X er i sig selv voldsom mørk og kompleks med et hav af malt- og humletyper samt hele 16% i alkoholstyrke. Der er da heller ingen tvivl om at maltbasen skinner igennem i rommen, men desværre i langt mindre grad end den velkendte sukkerrørs sødme og ikke mindst spritten. Efter at have smagt rommen står jeg tilbage med en fornemmelse af, at havde der bare været kræset lige så meget om den oprindelige rom som om den øl, hvis tønder den skulle arve, så havde resultatet været langt bedre. Duften er indbydende og pga. malten er smagen mere dyb og mørk som det kendes fra de sødere rom. Desværre mangler der afrundethed til at få det det hele til at gå op i en større enhed, men bestemt en smag værd for romnørden eller ølentusiasten.